bodemdaling_woerden_header-6

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Start Funderingsloket Groene Hart

Datum14 maart 2022

Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is per 1 januari 2022 van start gegaan met het Funderingsloket Groene Hart. Dit is mogelijk gemaakt met budget uit de Regio Deal bodemdaling Groene Hart en gebeurt in nauwe samenwerking met de 4 gemeenten die het voortouw nemen: Alphen aan den Rijn, Gouda, Oudewater en Woerden.

Het doel van het funderingsloket is om huiseigenaren in het Groene Hart goede informatie te geven en eerste hulp te bieden bij mogelijke funderingsproblemen. De bodemdaling in de Nederlandse veengebieden kan fundering van zowel stedelijk als landelijk gelegen woningen fors aantasten. De toenemende droogte versnelt dit proces. Huiseigenaren zijn zich daar vaak onvoldoende van bewust. De schade kan enorm zijn, zowel technisch, financieel als emotioneel.

In het Groene Hart maken de gemeenten Alphen aan den Rijn, Woerden, Oudewater en Gouda gebruik van de applicatie FunderMaps en deskundige begeleiding daarbij. Door toevoeging van lokale data aan deze door KCAF ontwikkelde tool neemt de kwaliteit van de te verstrekken informatie verder toe. FunderMaps zorgt voor betere informatie en transparantie. Het Funderingsloket Groene Hart zorgt daarbij voor eerste hulp aan huiseigenaren en een handelingsperspectief. De afbeelding laat een kaart zien met funderingstypes die FunderMaps kan maken, nadat lokale data zijn toegevoegd. De gemeente voert zelf de regie over de lokale toepassing van FunderMaps.

Inwoners van de vier gemeenten kunnen via het Funderingsloket Groene Hart meldingen maken van schade of informatie opvragen uit het FunderMaps systeem. Een funderingsspecialist beantwoordt de vragen van huiseigenaren. Inwoners van de andere Groene Hart gemeenten op de kaart kunnen ook een melding maken. De te verstrekken informatie is voor hen minder gedetailleerd.

funderingsloket-groene-hart
Nieuwsoverzicht