bodemdaling_woerden_header-6

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Aandacht voor communicatie voor proefvakken in project ‘Uitbreiding monitoring proefvakken’

Datum28 juni 2022

De bodem in het Groene Hart bestaat uit slappe veen of kleigrond. Doordat zware wegen wegzakken in deze slappe bodem moeten wegen steeds opnieuw worden opgehoogd. Zonder gebruik te maken van lichtgewicht ophoogmaterialen onder de weg, blijven de wegen verzakken. Binnen het project ‘Uitbreiding monitoring proefvakken’ monitoren we op 12 locaties binnen het Groene Hart, samen met Deltares, de werking van diverse innovatieve lichtgewicht ophoogmaterialen. Denk hierbij aan wilgentenen, schuimglas, plastic road, EPS (piepschuim) en Bims (lavastenen).

beneluxlaan_proefvak_3_750

Metingen met satellieten

Er wordt minstens drie jaar lang nauwkeurig in de gaten gehouden wat de verschillende wegfunderingen doen. Met satellieten meten we de beweging op verschillende lagen in de bodem, de vervorming aan het oppervlak, fluctuatie van de grondwaterstanden en zettingssnelheid. Zo kunnen gemeenten straks betere keuzes maken voor innovatieve ophoogmaterialen. Met als uiteindelijk resultaat minder kosten voor beheer en onderhoud in een verzorgde openbare ruimte.

Realisatie proefvakken

Op zeven locaties zijn al proefvakken zo goed als gerealiseerd; drie in de gemeente Woerden (het bestaande proefvak Overzicht in Kamerik en twee op de Beneluxlaan in Woerden), twee in de gemeente Alphen aan den Rijn (de Biezen en Enterij, beide in Boskoop), een in de gemeente Krimpenerwaard (Heemraadsweg, Ouderkerk aan den IJssel) en een in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (Lecksdijk). We verwachten dat de overige proefvakken nog voor het einde van 2022 af zullen zijn. Waaronder een extra toegevoegd proefvak: het Aschpotpad in de gemeente Gouda. Hier wordt de weg opgehoogd met de Plastic Road. Monitoring zal tot zeker het eind van de Regio Deal bodemdaling Groene Hart plaats blijven vinden.

Eenduidige communicatie ontwikkeld

Binnen het project wordt veel aandacht besteed aan communicatie. Er is een toolkit ontwikkeld, waarin standaard nieuws- en social media berichten staan die door elke gemeente met proefvakken gebruikt kunnen worden. Ook worden bij elk proefvak tijdens de uitvoering foto’s en een video gemaakt die elke gemeente kan gebruiken in de eigen communicatie. Ook plaatsen we een informatiebord bij elk proefvak. Zo creëren we binnen de gemeente, maar ook binnen de regio, extra aandacht voor het project en communiceren we op een eenduidige manier.

still-biezen
Nieuwsoverzicht