bodemdaling_woerden_header-6

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Hilde Niezen neemt afscheid van Regio Deal bodemdaling Groene Hart

Datum30 november 2021

Hilde Niezen neemt op 8 december 2021 afscheid van de gemeente Gouda als wethouder. Per 1 januari 2022 start zij als directeur bij Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer. Door deze stap neemt zij ook afscheid als bestuurlijk trekker van de Regio Deal bodemdaling Groene Hart.

Marc Hameleers, manager Regio Portefeuille, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: “Hilde heeft veel betekend voor de Regio Deal bodemdaling Groene Hart. Haar inzet, scherpte en gedrevenheid hielpen om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en de Deal van de juiste inhoud en het benodigde draagvlak te voorzien. Waar we nu staan met de Regio Deal komt zeker ook door de inzet van Hilde. Verbindend en betrokken. Daardoor hebben we een Regio Deal die impact oplevert voor stad en land, en daar ben ik haar dankbaar voor.”

hilde-niezen_750
Foto: Sandra Zeilstra

Hilde Niezen zelf zegt het volgende over haar betrokkenheid bij de Regio Deal bodemdaling Groene Hart: “Toen we begonnen aan de Regio Deal wilden we heel graag de Rijkspartners betrekken en integraal gaan samenwerken op dit thema. In de aanloop naar de aanvraag van de Regio Deal waren er al veelbelovende stappen, met als hoogtepunt het bezoek van minister Schouten en staatssecretaris Van Veldhoven aan Zuidplas en Gouda.
Toen ik vervolgens vlak voor Sinterklaas in 2019 werd gebeld door Johan Osinga (directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij LNV) dat we als één van de 12 aanvragers een Regio Deal konden gaan sluiten voor 10 + 10 miljoen euro was ik dolbij. Dit telefoontje was het startsein voor een mooi traject waarin 5 ministeries, 3 provincies, 3 waterschappen, vele gemeenten, betrokkenen en kennispartners en aan de slag zijn gegaan. We hebben heel wat locaties bezocht en in vergaderzalen gezeten.

De mijlpalen van de Regio Deal liggen niet alleen in de samenwerking maar ook in de projecten zelf. Voor mij persoonlijk is het project in de Goudse binnenstad een enorme mijlpaal, dankzij de Regio Deal hebben we vanuit dat project een toolbox kunnen maken die ook voor andere projecten in Nederland kan worden gebruikt. En het kenniscentrum bodemdaling gaat er ook nog komen in Gouda. Dat maak ik niet meer mee als wethouder maar ik hoop het zeker te gaan bezoeken in de toekomst.

De Regio Deal is een prachtig samenwerkingsverband en we leren en ontdekken veel. Als alle projecten uit de Regio Deal straks klaar zijn moeten we de volgende stap gaan zetten en de broodnodige transitie van ons Groene Hart echt gaan inzetten. Ik hoop dat de Regio Deal ons daarbij gaat helpen.”

Opvolging

Michel Klijmij-van der Laan is voorgedragen als de opvolger van Hilde als wethouder in gemeente Gouda. Hij zal ook de rol van bestuurlijk trekker Regio Deal bodemdaling Groene Hart van Hilde Niezen overnemen.

Nieuwsoverzicht